Kan ik een inbouwreservoir zelf plaatsen?
Zelf een inbouwreservoir plaatsen doe je niet zomaar even. Toch heb je er niet veel kluservaring voor nodig. De montage van een inbouwreservoir begint met een gedegen voorbereiding. Heb je alle gereedschappen en materialen in huis? Als je deze instructie stap voor stap doorloopt, moet het zeker lukken. Ga er wel vanuit dat je toilet enkele dagen buiten gebruik is. Je wilt er geen haastklus van maken.
Welk gereedschap heb ik nodig om een inbouwreservoir te plaatsen?
- timmermanspotlood
- waterpas
- boormachine met steenboortjes
- schroevendraaier
- ring- of steeksleutels
- pijpensnijder
- handzaag
- hamer
- decoupeerzaag
Hoe gaat het plaatsen van een inbouwreservoir in zijn werk?
Door een inbouwreservoir op het toilet te plaatsen maak je het design van je sanitair stijlvol en strak. Het scheelt ook in het schoonmaken. Doorgaans wordt het inbouwreservoir gecombineerd met een hangend toilet. Als je zelf je sanitair gaat renoveren, volg dan het stappenplan in dit artikel.
Stap 1: bepaal de plaats van het inbouwreservoir
Er is een aantal dingen waar je op let voor je definitief begint.
de afvoer: die moet tegen de achterwand aan liggen. In sommige huizen zal de afvoer omgelegd moeten worden.
de watertoevoer: er moet een 12 mm dikke waterleiding zijn die je aan het reservoir kunt verbinden.
de ruimte: is deze groot genoeg voor een inbouwreservoir met zwevend toilet? Bereken hoeveel ruimte je nodig hebt. Houd rekening met ten minste 50 cm beenruimte en 20 cm aan weerszijden van de closetpot.
Stap 2: sluit de waterleiding af
Als je zeker weet dat de ruimte die je wilt gebruiken geschikt is, sluit je de waterleiding af. Je doet dat eenvoudig door de hoofdkraan dicht te draaien. Als het oude toilet er nog staat, trek je die nog één keer door. Vervolgens sloop je hem weg.
Stap 3: bepaal de afmetingen van het inbouwreservoir
Je bepaalt de diepte van het reservoir en de hoogte van het later te plaatsen hangtoilet. Het frame heeft een één-meter markering om het je makkelijk te maken. Het hangtoilet komt na montage 40 cm van de vloer.
Let op dat je van een afgewerkte vloer meet. Als je dus nog beton moet storten of tegels moet leggen, kun je dit beter eerst doen. De stelpootjes pas je aan door het frame op zijn kant te leggen. Zet vervolgens het frame op de gewenste plaats en blijf aan de stelpootjes draaien tot hij waterpas staat.
Stap 4: plaats het frame
Je tekent de boorgaten op de muur en op het frame af. Je pakt een steenboor van 10 mm, je boort de gaten en je plaatst de pluggen. Let op dat de afvoerbuis geheel onbelast is en niet onder spanning staat. Voordat je het frame vast zet aan de wand, plaats je de meegeleverde afvoerbocht in het frame en sluit je hem aan op het riool. Je kunt hiervoor een potmanchet gebruiken, maar ook een sprongbocht of een schuifmof.
Maak het je makkelijk door beide delen met vaseline of zeep in te smeren. Als je klaar bent met de afvoer, schroef je het frame aan de wand met de meegeleverde houtdraadbouten.
Stap 5: plaats de hoekstopkraan
Ook de hoekstopkraan is meegeleverd. Zijn belangrijkste functie is het plaatselijk afsluiten, als bijvoorbeeld het inbouwreservoir moet repareren of bij het vervangen van de vlotter. Je plaatst hem in de wand van het inbouwreservoir. Denk erom dat de hoekstopkraan vanuit het reservoir bereikbaar is.
Stap 6: inbouwreservoir aansluiten op de waterleiding
De hoekstopkraan sluit je aan op de waterleiding. Je gebruikt hiervoor een koperen 12 mm buis of een flexibele aansluitslang. Koper is de beste optie. Je zaagt de leiding op maat met een pijpensnijder. Je gebruikt teflon om lekkage bij de aansluitingen te voorkomen. Je draait de hoofdkraan voorzichtig open en controleert direct of er lekkages zijn.
Stap 7: plaats de draadeinden
De draadeinden zijn voor het bevestigen van het de toiletpot. Bereken de lengte die de draadeinden moeten hebben. Houd rekening met de volgende maten.
- de doorvoerdikte van het hangend toilet
- de dikte van het frontpaneel
- de dikte van de tegels
- anderhalve cm speling
De draadeinden borg je met de meegeleverde moeren. De draadeinden zaag je pas op maat nadat je het frontpaneel en eventueel de tegels hebt geplaatst.
Stap 8: frontpaneel op maat maken
Voor je begint met het plaatsen van het frontpaneel. dek je alles af. Je wilt geen butsen in of krassen op je tegels. Je zaagt de frontplaat op maat met de handzaag. Je tekent de openingen voor de afvoer, valpijp, draadeinden en bedieningspaneel af met het timmermanspotlood. In de meeste gevallen staat er al een tekenmal op de verpakking. Je zaagt de gaten met een decoupeerzaag.
Stap 9: het inbouwreservoir aftimmeren
Nu bevestig je de plaat met behulp van balkjes die je tegen de wand hebt geschroefd. De plaat is van dubbel gips of watervast multiplex. Als je een vrije ombouw wilt, kun je zijkanten van gasbetonblokken maken. De bovenkant sluit je af met het restmateriaal. Je schroeft nu frontplaat en deksel vast.
Stap 10: monteer spoelknop en bedieningspaneel
In de meeste gevallen is dit hét moment om het wandcloset te plaatsen. Daar hebben we echter een apart artikel aan gewijd. De laatste stap van het plaatsen van een inbouwreservoir is het monteren van de spoelknop en het bedieningspaneel van de wc. Je doet dit eenvoudig volgens de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. De bedieningsstiften stel je af op de dikte van de gebruikte voorwand. Klaar!