Kan ik zelf een inbouwnis plaatsen?
Het plaatsen van een inbouwnis in de badkamer is eenvoudiger dan het lijkt. Heb je eenmaal een uitsparing in de muur, dan is het plaatsen van de nis kinderspel. Op het maken van de uitsparing gaan we in dit artikel niet al te diep in. Er zit te veel verschil in het maken van een nis in een betonmuur, gasbeton, hout of gips.
Welk gereedschap heb ik nodig om een inbouwnis te monteren?
Voor het plaatsen van een inbouwnis heb je het volgende gereedschap nodig:
- freesmachine
- rolmaat
- waterpas
- kitspuit
- blokjes
- wiggen
Hoe gaat het monteren van een inbouwnis in zijn werk?
Een speelse manier om dingen een plaats te geven in de badkamer is een inbouwnis. Een inbouwnis koop je kant en klaar en is eenvoudig te plaatsen. Het bespaart je een hoop werk ten opzichte van het zelf bekleden van een nis. Je kiest een handige plaats naast je vrijstaande bad of in de douchecabine of inloopdouche. Je zet er spulletjes in voor direct gebruik, zoals shampoo, scheergerei en body scrub. Een inbouwnis is vaak eleganter dan een plastic doucherekje of een wandkast.
Stap 1: Uitsparing in de muur maken
In veel gevallen plaats je de inbouwnis in een bestaande uitsparing in de muur. Wil je zelf een uitsparing creëren, gebruik je hiervoor een freesmachine. Durf je dit zelf niet aan, vraag je hiervoor een ervaren doe-het-zelver of een vakman. De werkwijze hangt af van welk materiaal de wand gemaakt is. Om die reden gaan we hier niet verder op het frezen van de uitsparing in.
Stap 2: Bepaal de hoogte en diepte van de uitsparing
Inbouwnissen zijn in een aantal standaardmaten te verkrijgen. Hoogte en breedte variëren van 30 cm tot 90 cm. Voor de diepte kun je kiezen uit 7 cm of 10 cm. Tel bij de afmeting een halve centimeter op zodat je de nis er niet met kracht in hoeft te drukken. Je houdt daarnaast genoeg ruimte over voor de montagekit en het creëren van afschot. Hierover meer in de het vervolg van deze instructie.
Stap 3: Nis in uitsparing plaatsen
Plaats de nis voorzichtig in de uitsparing. Druk de wigjes eronder zodat de nis vast staat. Pak je waterpas en controleer of de nis recht is. Is hij niet recht, dan kan dit aan de uitsparing liggen. Om de nis recht te krijgen, speel je wat met de wigjes. Het is niet wenselijk om een scheef hangende nis vast te zetten. Zelfs de kleinste afwijking kan op den duur een bron van irritatie worden. Om de nis dan weer los te moeten maken, is een karweitje waar je niet op zit te wachten. Ga dus zorgvuldig en bedachtzaam te werk.
Stap 4: Afschot creëren
Het komt nogal eens voor dat doe-het-zelvers vergeten dat de inbouwnis een tikkeltje af moet lopen. Een minimale afschot is echter wel nodig. Je voorkomt ermee dat er water in de nis blijft staan. Het afschot zit niet in de inbouwnis zelf. Gebruik een blokje om de afschot te meten. Hierna haal je de nis weer uit de uitsparing. Je creëert afschot door achter de bovenste rand een stripje te plakken. Deze hoeft maar een paar millimeter dik te zijn. Op deze manier komt de inbouwnis vanzelf lichtjes afhellend in de uitsparing te zitten.
Stap 5: Vastzetten met montagekit
De meeste kant-en-klare inbouwnissen hebben twee schroeven aan de achterkant. In veel situaties kun je deze negeren. Ze zitten er op om bijvoorbeeld een houten plaat achter de nis te plaatsen om de nis in een opening te monteren in plaats van in een uitsparing. In deze instructie zetten we de nis vast met montagekit. Die spuit je ruim aan de achterkant van de uitsparing. Controleer of de wigjes op de juiste plaats zitten en druk de inbouwnis zorgvuldig in de uitsparing. Pak nog één keer de waterpas en het blokje want zolang de kit nog zacht is, kun je de stand nog aanpassen.
Stap 6: Waterdicht maken
De inbouwnis steekt meestal een paar centimeter uit, afhankelijk van de diepte van de uitsparing. Sommige mensen laten hem wat verder uitsteken, anderen wat minder. Rondom de inbouwnis ontstaat een dunne naad die je nog kunt afkitten. Kies hiervoor een transparante kit en werk secuur. Je wilt niet dat er vocht achter de nis terecht, aangezien dat schade veroorzaakt op de lange termijn. Werk het geheel netjes af door de kit af te strijken met een stukje hout.
Creatief met inbouwnissen
Je kunt een inbouwnis plaatsen waar je maar wilt. Dat geldt voor zowel de badkamer als op het toilet. Het voordeel van de inbouwnis is dat je er flink wat ruimte mee kunt besparen. Je wint ruimte door een uitsparing in de wand te maken. Het zorgt voor een opgeruimde badkamer. Een mooie plek voor een nisje is de muur boven het inbouwreservoir van het hangend toilet. Je maakt zo een handige plek voor wc-rollen, luchtverfrisser en dergelijke.
Wij hebben de volgende inbouwnissen in ons assortiment: