Als je net een nieuwe badkamer hebt, zijn de voegen nog heerlijk schoon en wit. Door de jaren heen kunnen deze viezig worden. Door het warme en vochtige klimaat in je badkamer, worden de voegen vies en kan er zelfs schimmel op groeien. Zwarte schimmel kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om regelmatig de voegen even grondig te boenen. In dit artikel leggen wij je uit hoe je dit het beste kan doen.
Beschimmelde of vieze voegen in de badkamer
In de badkamer heb je te maken met veel verschillende soorten viezigheid. Denk aan kalkaanslag, ingelopen vuil, zeepresten en dus ook schimmel. Als je regelmatig je badkamer een poetsbeurt geeft, is het minder werk om dit vuil weg te schrobben. Schimmel kan namelijk best hardnekkig zijn!
Hoe ontstaan vieze voegen?
De schimmel in je badkamer ontstaat door het condensatievocht. Nadat je gedoucht hebt, blijft er een hete stoom achter die achter blijft op de kitranden, ramen en tegels. Zeker als je je badkamer niet goed ventileert, heeft deze stoom geen uitweg en blijft het achter in je badkamer. Over een langere periode kunnen hierdoor schimmels ontstaan.
Voegen in je badkamer schoonmaken
De voegen in je badkamer kun je op meerdere manieren schoonmaken. Soms is het afhankelijk van hoe vies ze zijn welk schoonmaakmiddel je moet gebruiken. Heb je zwarte schimmel in je badkamer? Wees dan extra voorzichtig met schoonmaken. Het inademen hiervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid en longproblemen veroorzaken.
Voegen schoonmaken met azijn
Wanneer de voegen vies zijn door kalk, maak ze dan schoon met azijn. Maak een mengsel van 1:1 water met schoonmaak azijn en doe dit in een sprayflacon of plantenspuit. Spuit de voegen ermee in en laat het ongeveer 30 minuten inwerken. Vervolgens schrob je de voegen met een borsteltje of voegenborstel. De laatste stap is om met een sopje (denk aan groene zeep) alle azijn weg te spoelen. Spoel nog even na met warm water en al de kalkresten zijn opgelost. Let er wel op dat je geen azijn gebruikt als je een tegels van natuursteen hebt! Deze kunnen niet goed tegen het zuur van de azijn.
Reinigen met baking soda
Baking soda is een goed middel om oude zeepresten mee te verwijderen. Je doet dit door een paar schepjes baking soda met water te mengen. Je mengsel is goed als het ongeveer de consistentie van beslag heeft. Je kunt het beste een oude tandenborstel gebruiken om de pasta over de voegen aan te brengen. Schrob de voegen goed in met de baking soda en ze worden weer mooi wit! Spoel alles af met een sopje en warm water.
Alternatief: citroensap
Heb je geen azijn in huis, maar wel citroensap? Dan is dat ook een goede oplossing om je voegen mee schoon te maken. Houd dezelfde hoeveelheid en dezelfde stappen aan als bij azijn om je voegen weer schoon en fris te krijgen.
Chloor als laatste keuze
Chloor- en bleekmiddelen zijn erg agressief en daarom ook geen eerste keuze om je badkamer mee schoon te maken. Krijg je je badkamer niet schoon met de bovengenoemde tips? Dan is wat zwaarder geschut wel mogelijk. Denk er aan dat je oude kleding aan doet, de ruimte goed ventileert en alles grondig afspoelt zodra je klaar bent met het bleekmiddel. Verdun een beetje bleekmiddel met water en schrob met een oude tandenborstel over de vieze plekjes in je badkamer. Spoel alles goed af met water en een sopje om ervoor te zorgen dat alle chloorresten weggespoeld zijn.
Donkere voegen badkamer schoonmaken
Heb je donkere voegen in je badkamer? Dan raden we af om met chloor of bleek in de weer te gaan. Deze kunnen de voegen namelijk verkleuren en dat wil je natuurlijk niet. Azijn of baking soda zijn wel goede opties om je donkere voegen mee schoon te maken. Zijn je voegen toch beschadigt door het schoonmaken? Dan is het mogelijk om de voegen te vergen. Dit is even een klusje, maar alles ziet er daarna wel weer spik en span uit.
Voorkomen van beschimmelde of vieze voegen
Het regelmatig schoonmaken van je badkamer en de voegen is de beste manier om te voorkomen dat er viezigheid en schimmels ontstaan. Daarbij is het belangrijk dat je je badkamer laat luchten na het douchen of badderen. Doe een raam open als dat mogelijk is. Zo niet, zorg dan voor een goed ventilatiesysteem die de vochtige lucht afvoert. Voorkomen is beter dan genezen!