Kleine badkamer: slimme oplossingen kiezen
De gemiddelde badkamer in Nederland is 8,5 vierkante meter groot. Dat is vrij riant. Toch zijn er veel mensen die met een kleinere badkamer genoegen moeten nemen. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om alles uit de beperkte ruimte te halen. Wat belangrijk is, is het creëren van optische ruimte. Ook belangrijk is het kiezen van de juiste badkamermeubelen. Lees dit artikel en profiteer van de handige tips en adviezen.
Tip 1: Lichte kleuren voor een ruimtelijk effect
Als je een kleine badkamer hebt, wil je een benauwde sfeer vermijden. Het gebruik van zoveel mogelijk lichte kleuren is in dat geval aan te raden. Je badkamer lijkt dan al gauw iets groter. Bijkomend voordeel is de frisse uitstraling die lichte kleuren hebben. Voor veel mensen is dat zelfs een must.
Wanneer je echter toch graag wat contrast aanbrengt in je badkamer, kies dan voor enige donkere elementen. Je kunt denken aan een zwarte regendouche of zwarte handdoekhaken. Ook is het een idee om wat decoraties te plaatsen. Botanische prints zijn een optie. Je kunt zelfs voor een accentmuur met behang kiezen.
Tip 2: Kies voor grote tegels
Een ander element dat een rol speelt in de ruimtebeleving is de keuze van de tegels. Ook hier ga je voor overwegend lichte kleuren. Grotere tegels maken je sanitaire ruimte optisch groter. Wanneer je ook hier wat donkere contrasten wilt invoegen, geef dan de voorkeur aan hoogglans tegels boven matte tegels. Door de weerspiegeling van de hoogglans lijkt je badkamer ook weer wat groter.
Licht speelt hierbij ook een grote rol, met name de weerspiegeling van het licht. Een grote badkamerspiegel zou een goede keuze zijn als je daar de ruimte voor hebt. In je lichtplan zorg je voor veel indirect licht dat op de wanden gericht is. Plaats direct licht waar dat echt noodzakelijk is.
Tip 3: De efficiëntie van een douchebad
Als de ruimte van je sanitair beperkt is, zul je keuze moeten maken. Maar wat als je perse een bad wilt? Dan is een douchebad de ideale oplossing. Op deze manier geniet je zowel van de voordelen van een ligbad als van een douche. Leg een douchemat in het bad wanneer je alleen wilt douche, aangezien je gemakkelijk uitglijdt op de gladde ondergrond van de badkuip. Een douchebad kun je op veel verschillende manieren creëren. Uiteraard is een hoekbad het meeste geschikt. Een inbouw badkraan maakt veel mogelijk. Voor het douchen heb je een regendouche. Neem je een bad, schakel je over op de kraan. Is het bad geen must? Dan is het voor een kleine ruimte het meest efficiënt om een inloopdouche met douchewand te creëren. Met onze douchewanden in verschillende formaten en opstellingen (zoals douchewand hoekopstelling of douchewand met t-opstelling) is er voor elke kleine badkamer een passende optie.
Tip 4: Maak gebruik van de hoogte
Vergeet bij een kleine badkamer ook vooral de hoogte niet. Een smalle kolomkast neet weinig vloerruimte in. Er is makkelijk een plekje voor te vinden. Het voordeel is dat hij hoog is en daardoor de ruimte gebruikt die verder toch geen functie heeft.
Hetzelfde geldt voor een opbergplank of een wandkastje. Door deze meubelen in te zetten, maak je optimaal gebruik van de wand. Een inbouwnis is in dit kader ook een overweging waard. Zelf een inbouwnis plaatsen is niet erg moeilijk. Ook hier win je ruimte, door de diepte van de wand te benutten.
Tip 5: Met details je eigen sfeer scheppen
Ook een kleine badkamer wil je zo inrichten dat het als thuis voelt. Dat doe je door de details naar je eigen smaak in te vullen. Met badmatten, handdoeken en bijvoorbeeld kamerplanten creëer je een warme intieme sfeer. Vooral in kleine badkamers is het goed om kleuren te kiezen die niet al te overheersend zijn. Zorg voor een kleurenschema waarbij kleuren goed op elkaar afgestemd zijn. Hiermee ontstaat een rustige sfeer. Rustgevende kleuren zijn bijvoorbeeld lichtgrijs, beige, mat wit en lichtblauw.
Hopelijk heb je veel gehad aan onze tips en adviezen. Wanneer je zelf aan de slag gaat, vind je een groeiend aantal DIY-artikelen in onze kennisbank. We helpen je graag met het zo mooi en comfortabel mogelijk maken van je sanitair.