Kan ik een hangend toilet zelf plaatsen?
Zelf een hangend toilet plaatsen is een aardig karwei. Je hoeft er echter geen kluservaring voor te hebben. Als je goed oplet en de stappen van deze instructie volgt, is de klus vrij eenvoudig te klaren. Dit artikel sluit aan op het artikel Het plaatsen van een inbouwreservoir.
Welk gereedschap heb ik nodig om een hangend toilet te plaatsen?
- timmermanspotlood (of stift)
- waterpas
- waterpomptang
- ring- of steeksleutels
- pijpensnijder
- ijzerzaag
- kitspuit
- kitlepel
Hoe gaat het plaatsen van een hangend toilet in zijn werk?
Met een hangtoilet lijkt je toiletruimte of badkamer groter. Ook is het een voordeel dat je er onderdoor kunt dweilen. Deze instructie begint nadat het inbouwreservoir geplaatst is. De draadeinden waaraan je closetpot bevestigt, steken uit. De installatie is klaar voor de laatste fase: het plaatsen van het hangend toilet. Misschien wil je alleen maar een hangend toilet vervangen? In dat geval is deze instructie ook heel bruikbaar.
Stap 1: het opmeten van de aansluitstukken
Op de valpijp en de afvoer zitten nog doppen. Deze doppen verwijder je, waarna je de meegeleverde aansluitstukken zo ver mogelijk op de valpijp en de afvoerbocht drukt. Om het jezelf makkelijk te maken, gebruik je wat vaseline. Je tekent nu de buizen af langs het oppervlak van het frontpaneel. Dat overigens in de meeste gevallen is beplakt met tegels.
Stap 2: het hangend toilet installeren
Je verwijdert de aansluitstukken weer en schuift ze nu zo ver mogelijk op het hangtoilet. Je gebruikt bij de smalle buis ook de meegeleverde rubberen ring. Je tekent nu de buizen bij de achterzijde van de closetpot af.
Stap 3: de aansluiting van het hangend toilet
Je haalt de aansluitstukken weer van de closetpot en zaagt ze op maat met de ijzerzaag. Het is zaak de buizen recht af te zagen. Als je daar moeite mee hebt, plak je een stuk schilderstape rondom de buis. Dan volg je makkelijker een rechte lijn. De ruwe uiteinden van de gezaagde buizen schuur je lichtjes glad.
Stap 4: de isolatiemat tekenen en uitknippen
Je plaatst de op maat gezaagde buizen definitief in het frame. Tussen het wandcloset en de tegels van het frontpaneel komt een isolatiemat. Deze mat heeft twee functies. Ten eerste helpt hij tegen het beschadigen van de tegels. Ten tweede is het tegengaan van de overdracht van contactgeluid. Je legt de pot op het isolatiemateriaal en tekent de omtrek af met stift. Daarna knip je de vorm uit.
Stap 5: het hangend toilet vastdraaien
Bij het plaatsen van het inbouwreservoir heb je al draadeinden gemonteerd. Over deze draadeinden schuif je het hangtoilet. Tegelijk schuif je de buizen van de in- en afvoer in elkaar. Een beetje vaseline of zeep maakt de klus wat soepeler. Nu hij over de draadeinden is geschoven – met de isolatiemat ertussen – kun je het hangend toilet vastdraaien met bouten. Gebruik hiervoor een waterpomptang of een van de ring- en steeksleutels. Spoel na de montage een keer door en controleer de aansluitpunten op lekkage.
Als het hangend toilet blijft doorlopen, stel je spoelknop opnieuw af.
Stap 6: het hangend toilet afkitten
Hangt het hangtoilet 100% horizontaal? Met de waterpas doe je de laatste check. Duimpje omhoog! Je pakt de kitspuit en kit de rand tussen de toiletpot en het frontpaneel rondom dicht. Je gebruikt bij voorkeur een spuitmond die even breed is als de naad. Met een te kleine spuitmond spuit je al snel teveel kit in de naad. Verse kitresten kun je verwijderen met neutrale zeepoplossing en een kitlepel. Het resultaat ziet er strak en netjes uit.
Stap 7: monteer de toiletzitting
Als laatste stap bevestig je de toiletzitting op de closetpot. Om het toilet helemaal compleet te maken, schaf je een wc-rolhouder aan. En naast je prachtige hangtoilet monteer je de houder van een wc-borstel. Voor designliefhebbers die er de ruimte voor hebben is het ook nog mogelijk een stijlvol fonteintje te plaatsen.
Ben je nog op zoek naar een nieuw toilet? Gebruik nu onze configurator om je toiletset samen te stellen!