Zelf een badkamer radiator ontluchten

Kan ik zelf een badkamer radiator ontluchten?

Een design radiator ontluchten is een klusje waar je geen vakman voor laat komen. De werkzaamheden zijn relatief eenvoudig. Je voert ze uit wanneer er lucht in je centrale verwarming zit. In de badkamer een radiator met lage temperatuur hebben, verlaagt je wooncomfort. Als je klaar bent, wordt de radiator weer warm als vanouds.

Welk gereedschap heb ik nodig om een design radiator te ontluchten?

Voor het ontluchten van je badkamer radiator heb je het volgende gereedschap nodig:

  • ontluchtingssleuteltje
  • schroevendraaier
  • bakje voor water
  • grote handdoek
  • vulslang

Hoe gaat het ontluchten van een radiator in zijn werk?

De radiator in je badkamer maakt borrelende of tikkende geluiden. Hij warmt ook niet goed meer op. Er zit waarschijnlijk lucht in de centrale verwarming. Geen nood. Volg ons stappenplan en je weet hoe je te werk moet gaan.

Stap 1 Radiator in de badkamer ontluchten

De radiator in de badkamer ontluchten begin je door alle radiatoren in huis op de maximale stand te zetten. Zo loopt het water optimaal door het systeem. Na ongeveer 15 minuten schakel je de circulatiepomp uit. Dit doe je door de cv op zomerstand te zetten. Je kunt ook gewoon de stekker eruit trekken. Nu pompt je cv-ketel geen water of lucht meer rond. De radiatorkranen laat je op de hoogste stand staan. Las een afkoelingsperiode in van ongeveer 10 minuten.

Stap 2 Zorg voor een schroevendraaier of ontluchtingssleutel

Voor het ontluchten bestaat een speciale ontluchtingssleutel. Je herkent hem vast. De meest bekende is een staafje met twee oogjes erop. De gangbare maat is 5,2 mm. Je koopt hem bij iedere doe-het-zelfzaak. Al kun je ook een schroevendraaier, een waterpomptang of een gewone bektang gebruiken. Je loopt dan echter wel het risico dat er braampjes of kleine beschadigingen aan het ventiel ontstaan. Als je een ontluchtingssleutel hebt, gebruik deze dan.

Stap 3 Bepaal welke radiator je het eerste ontlucht.

Je stelt vast met welke radiator je begint. Dat is altijd de laagst gelegen radiator. Sommige mensen kiezen de radiator die zich het dichtst bij de cv-ketel bevindt. Dat is niet altijd de juiste methode. Je sluit de radiatorkraan en gaat op zoek naar het ontluchtingsventiel. Soms is dit een klein wieltje. Maar meestal is het een zeshoekige kop met een fijn staafje binnenin. Je plaatst het bakje onder het ontluchtingsventiel. Hou een handdoek gereed voor noodgevallen.

Stap 4 Draai het ontluchtingsventiel voorzichtig open

Je draait het ontluchtingsventiel voorzichtig open. Wacht tot je een fluitend geluid hoort en stop dan met draaien. Het fluiten komt door de lucht die ontsnapt. Na enige tijd spuit er ook een draadje water uit het ventiel. Dat is het teken dat alle lucht de radiator heeft verlaten. Laat voor de zekerheid het ventiel nog enkele seconden openstaan. Is het water dat eruit spuit wat grijzig? Geen paniek. Dat is heel normaal. Het is bezinksel uit het circuit.

Stap 5 Werk van beneden naar boven

Als in de badkamer de radiator een lage temperatuur houdt, ontlucht je ook alle andere radiatoren in huis. Het cv-systeem is een circuit, dus alle radiatoren zijn met elkaar verbonden. Lucht verplaatst zich makkelijk van het ene punt naar het andere. Bij het ontluchten van de radiatoren, werk je van beneden naar boven. De meeste lucht verzamelt zich namelijk op het hoogste punt van het circuit. In sommige gevallen is dit inderdaad de badkamerradiator. Als je boven begint, blijft de lucht zich verplaatsen. Op die manier krijg je het systeem dus nooit geheel luchtvrij.

Stap 6 Breng de cv weer op druk

Je hebt nu alle radiatoren ontlucht. Dat viel best mee, toch? Er staat je nu nog één ding te doen. Door het ontluchten is de druk van het verwarmingscircuit mogelijk te laag. De druk verhogen doe je door extra water toe te voegen. Als het goed is, is er een vulslang meegeleverd bij je cv-ketel. Dit is een korte, drukbestendige slang. Hij is gemaakt om aan de vulkraan te koppelen. Als je dat gedaan hebt, zet je de waterkraan open. Vervolgens zet je de vulkraan open. Misschien komt dit je bekend voor. Na de montage van een badkamerradiator volg je dezelfde stappen.

Stap 7 Meet de druk op je verwarmingsketel

Op je verwarmingsketel zit een drukmeter. Zodra je de vulkraan hebt geopend, loopt er water het systeem in. De druk zal nu stijgen. Houd de drukmeter goed in de gaten. De meter geeft zelf aan wat de ideale druk is. Zorg dat je ongeveer midden in de groene zone zit. Als de wijzer daar is aangekomen, draai je de vulkraan weer dicht. Maak nu niet de blunder door de vulslang meteen te ontkoppelen! Dat geeft zo’n rommel. Eerst de waterkraan dichtdraaien. Dan pas de vulslang los.

Stap 8 Radiator in de badkamer schoonmaken

Zo! De klus is geklaard. Je kunt nu nog even de radiator in de badkamer schoonmaken. Misschien is er wat water op de badkamermeubels gelekt. Terwijl je alles naloopt, test je of het ontluchten geslaagd is. Bereikt de radiator weer de gewenste warmte? Geen borrelende of tikkende geluiden meer? Dan kun je weer heerlijk comfortabel je verzorging doen voor de badkamerspiegel. Of lekker uitgebreid badderen in je vrijstaande bad.